Home Projekty Realizowane Otwarte Wrota

OTWARTE WROTA

Kołłątaj ponownie działa lokalnie!

Stowarzyszenie Sympatyków Szkoły Podstawowej nr 2 im. Hugona Kołłątaja w Przeworsku już po raz czwarty otrzymało dotację na realizację projektu w ramach programu „Działaj Lokalnie” finansowanego ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Fundusz Lokalny w Leżajsku. Część wkładu finansowego własnego, niezbędnego do ubiegania się o dotację zapewnił Burmistrz Miasta Przeworska.
Głównym celem projektu „Otwarte Wrota” jest propagowanie otwartości na mieszkających w naszej społeczności przedstawicieli innych kultur.
Od września do grudnia 2017 r. realizowane będą następujące działania:

1. „Poznajmy się - dzień polski”
  • prezentacja kuchni polskiej przez lokalnych restauratorów oraz Koło Gospodyń Wiejskich  - degustacja,
  • występy lokalnych grup artystycznych.
  1. „Poznajmy się - dzień chiński”
  • spotkanie z podróżnikami  nt. „Wyprawa do Chin”
  1. Powiatowy konkursu origami - ozdoba świąteczna, dla ucz. kl. IV-VII, gimnazjum, szkół średnich i dorosłych.
  2. Warsztaty origami - dla społeczności lokalnej: młodzieży, rodziców, mieszkańców miasta; prowadzonych  przez instruktorów stowarzyszenia KLANZA.
  3. „Poznajmy się - dzień wietnamski”
  • prezentacja kultury i kuchni wietnamskiej. Przygotowanie potraw, degustacja.
  1. „Poznajmy się - dzień kurdyjski” - spotkanie z lokalnym przedsiębiorcą pochodzenia kurdyjskiego; prezentacja kultury, zwyczajów.
  2. „Poznajmy się - dzień angielski”
  • zapoznanie z tradycją angielskiej herbatki, degustacja herbaty.
  1. Rozstrzygniecie konkursu origami, wystawa prac w Ratuszu Miejskim.

Zespół projektowy:

Rodzice: Marzena Cedzidło, Joanna Kuryło, Agnieszka Lech
Nauczyciele: Dorota Czarny-Konieczny, Agata Jurkiewicz, Anna Rosół

Koordynator projektu:

Dorota Paszkowska

Poznajmy się – DZIEŃ POLSKI

20 września 2017

W bardzo miłej atmosferze, w rytmie poloneza i krakowiaka, przy dźwiękach muzyki ludowej i piosenek kapeli podwórkowej przebiegło spotkanie „Poznajmy się – DZIEŃ POLSKI”.
    Były chwile refleksji i zadumy podczas recytacji „Katechizmu polskiego dziecka” przez najmłodszych uczniów SP 2 oraz śpiewu patriotycznych pieśni m.in. „Ojczyzno ma” przez zespoły wokalne naszej szkoły. Dostojne kroki poloneza w wykonaniu uczniów z Zespołu Szkół w Chałupkach przeniosły widzów na szlacheckie dwory. Dzieci z Przedszkola Miejskiego Nr 3 w Przeworsku, z wdziękiem zatańczyły krakowiaka i taniec przeworski. Muzyka podwórkowa i biesiadna w wykonaniu Przeworskiej Kapeli Podwórkowej „BEKA” porwała do śpiewu całą salę. Piękne stroje i piosenki ludowe Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Urzejowicach i Studzianie zostały nagrodzone gromkimi brawami. Pani Katarzyna Ignas – etnograf Muzeum w Przeworsku zaprezentowała album o przeworskich strojach ludowych.
Nikt nie przeszedł obojętnie obok stołów zastawionych regionalnymi potrawami. Wszyscy – dzieci i dorośli – znaleźli dla siebie coś smacznego! Były makowce, serniki, pączki, pierniki, jabłeczniki, żurek, bigos, pierogi, kartoflaki, kiełbasa, smalec, gomółki sera i osełki masła, pieczywo różnego rodzaju… i wiele innych pyszności! A to wszystko dzięki lokalnym restauratorom, piekarni, cukierni i gospodyniom.
Licznie zgromadzeni: dyrektorzy placówek oświatowych, przedstawiciele stowarzyszeń, mali i duzi mieszkańcy miasta i okolic miło spędzili DZIEŃ POLSKI w naszej szkole.

Dziękujemy Artystom:

• Dzieciom z Przedszkola Miejskiego nr 3 i opiekunowi Pani Stanisławie Zagórskiej,
  • Uczniom z Zespołu Szkół w Chałupkach i opiekunowi Pani Renacie Sekrecie,
  • Przeworskiej Kapeli Podwórkowej „BEKA”,
  • Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Urzejowicach,
  • Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich „Studzieńczanki” w Studzianie,
  • Uczniom kl. I c Szkoły Podstawowej nr 2 i opiekunowi Pani Annie Rosół,
  • Zespołowi wokalnemu „Naaj”, Zespołowi wokalnemu z kl. III a i opiekunowi Pani Annie Dołhun.

Regionalne potrawy przygotowali:

• Koło Gospodyń Wiejskich w Urzejowicach,
  • Restauracja „Leliwa” właściciele Pani Małgorzata Cach, Pan Adam Masztalerz,
  • Restauracja „Terapia” właściciel Pan Sebastian Jaskuła,
  • Restauracja „Rico” właściciele Państwo Elżbieta i Tomasz Panek,
  • Restauracja „Ratusz” Państwo Anna i Karol Zardzewiały,
  • Zakład Masarski w Markowej właściciel Pan Rafał Dźwierzyński
  • Piekarnia Rozbórz właściciel Pan Mieczysław Słoma
  • Cukiernia „U Eli” właściciel Pani Elżbieta Uchman

Serdecznie dziękujemy!

Dziękujemy Dyrekcji Szkoły Podstawowej nr 2 w Przeworsku – Panu Bogdanowi Sebzdzie i Panu Piotrowi Wajdzie, że nasze poczynania projektowe zawsze mogą liczyć na wsparcie i życzliwość.

Spotkanie integracyjne „Poznajmy się – DZIEŃ POLSKI” rozpoczęło realizację projektu „Otwarte Wrota” dzięki dotacji w ramach programu „Działaj Lokalnie” finansowanego ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Fundusz Lokalny w Leżajsku.