Home Projekty Realizowane Otwarte Wrota

OTWARTE WROTA

Kołłątaj ponownie działa lokalnie!

Stowarzyszenie Sympatyków Szkoły Podstawowej nr 2 im. Hugona Kołłątaja w Przeworsku już po raz czwarty otrzymało dotację na realizację projektu w ramach programu „Działaj Lokalnie” finansowanego ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Fundusz Lokalny w Leżajsku. Część wkładu finansowego własnego, niezbędnego do ubiegania się o dotację zapewnił Burmistrz Miasta Przeworska.
Głównym celem projektu „Otwarte Wrota” jest propagowanie otwartości na mieszkających w naszej społeczności przedstawicieli innych kultur.
Od września do grudnia 2017 r. realizowane będą następujące działania:

1. „Poznajmy się - dzień polski”
  • prezentacja kuchni polskiej przez lokalnych restauratorów oraz Koło Gospodyń Wiejskich  - degustacja,
  • występy lokalnych grup artystycznych.
  1. „Poznajmy się - dzień chiński”
  • spotkanie z podróżnikami  nt. „Wyprawa do Chin”
  1. Powiatowy konkursu origami - ozdoba świąteczna, dla ucz. kl. IV-VII, gimnazjum, szkół średnich i dorosłych.
  2. Warsztaty origami - dla społeczności lokalnej: młodzieży, rodziców, mieszkańców miasta; prowadzonych  przez instruktorów stowarzyszenia KLANZA.
  3. „Poznajmy się - dzień wietnamski”
  • prezentacja kultury i kuchni wietnamskiej. Przygotowanie potraw, degustacja.
  1. „Poznajmy się - dzień kurdyjski” - spotkanie z lokalnym przedsiębiorcą pochodzenia kurdyjskiego; prezentacja kultury, zwyczajów.
  2. „Poznajmy się - dzień angielski”
  • zapoznanie z tradycją angielskiej herbatki, degustacja herbaty.
  1. Rozstrzygniecie konkursu origami, wystawa prac w Ratuszu Miejskim.

Zespół projektowy:

Rodzice: Marzena Cedzidło, Joanna Kuryło, Agnieszka i Sławomir Lechowie
Nauczyciele: Dorota Czarny-Konieczny, Agata Jurkiewicz, Anna Rosół

Koordynator projektu:

Dorota Paszkowska

Poznajmy się – DZIEŃ POLSKI

20 września 2017

W bardzo miłej atmosferze, w rytmie poloneza i krakowiaka, przy dźwiękach muzyki ludowej i piosenek kapeli podwórkowej przebiegło spotkanie „Poznajmy się – DZIEŃ POLSKI”.
    Były chwile refleksji i zadumy podczas recytacji „Katechizmu polskiego dziecka” przez najmłodszych uczniów SP 2 oraz śpiewu patriotycznych pieśni m.in. „Ojczyzno ma” przez zespoły wokalne naszej szkoły. Dostojne kroki poloneza w wykonaniu uczniów z Zespołu Szkół w Chałupkach przeniosły widzów na szlacheckie dwory. Dzieci z Przedszkola Miejskiego Nr 3 w Przeworsku, z wdziękiem zatańczyły krakowiaka i taniec przeworski. Muzyka podwórkowa i biesiadna w wykonaniu Przeworskiej Kapeli Podwórkowej „BEKA” porwała do śpiewu całą salę. Piękne stroje i piosenki ludowe Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Urzejowicach i Studzianie zostały nagrodzone gromkimi brawami. Pani Katarzyna Ignas – etnograf Muzeum w Przeworsku zaprezentowała album o przeworskich strojach ludowych.
Nikt nie przeszedł obojętnie obok stołów zastawionych regionalnymi potrawami. Wszyscy – dzieci i dorośli – znaleźli dla siebie coś smacznego! Były makowce, serniki, pączki, pierniki, jabłeczniki, żurek, bigos, pierogi, kartoflaki, kiełbasa, smalec, gomółki sera i osełki masła, pieczywo różnego rodzaju… i wiele innych pyszności! A to wszystko dzięki lokalnym restauratorom, piekarni, cukierni i gospodyniom.
Licznie zgromadzeni: dyrektorzy placówek oświatowych, przedstawiciele stowarzyszeń, mali i duzi mieszkańcy miasta i okolic miło spędzili DZIEŃ POLSKI w naszej szkole.

Dziękujemy Artystom:

• Dzieciom z Przedszkola Miejskiego nr 3 i opiekunowi Pani Stanisławie Zagórskiej,
  • Uczniom z Zespołu Szkół w Chałupkach i opiekunowi Pani Renacie Sekrecie,
  • Przeworskiej Kapeli Podwórkowej „BEKA”,
  • Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Urzejowicach,
  • Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich „Studzieńczanki” w Studzianie,
  • Uczniom kl. I c Szkoły Podstawowej nr 2 i opiekunowi Pani Annie Rosół,
  • Zespołowi wokalnemu „Naaj”, Zespołowi wokalnemu z kl. III a i opiekunowi Pani Annie Dołhun.

Regionalne potrawy przygotowali:

• Koło Gospodyń Wiejskich w Urzejowicach,
  • Restauracja „Leliwa” właściciele Pani Małgorzata Cach, Pan Adam Masztalerz,
  • Restauracja „Terapia” właściciel Pan Sebastian Jaskuła,
  • Restauracja „Rico” właściciele Państwo Elżbieta i Tomasz Panek,
  • Restauracja „Ratusz” Państwo Anna i Karol Zardzewiały,
  • Zakład Masarski w Markowej właściciel Pan Rafał Dźwierzyński
  • Piekarnia Rozbórz właściciel Pan Mieczysław Słoma
  • Cukiernia „U Eli” właściciel Pani Elżbieta Uchman

Serdecznie dziękujemy!

Dziękujemy Dyrekcji Szkoły Podstawowej nr 2 w Przeworsku – Panu Bogdanowi Sebzdzie i Panu Piotrowi Wajdzie, że nasze poczynania projektowe zawsze mogą liczyć na wsparcie i życzliwość.

Spotkanie integracyjne „Poznajmy się – DZIEŃ POLSKI” rozpoczęło realizację projektu „Otwarte Wrota” dzięki dotacji w ramach programu „Działaj Lokalnie” finansowanego ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Fundusz Lokalny w Leżajsku.

Warsztaty Origami

7 października 2017 w świetlicy Szkoły Podstawowej nr 2 odbyły się warsztaty origami. Prowadziła je Pani Jolanta Kaszyca – trener Polskiego Stowarzyszenia Pedagogów i Animatorów KLANZA. 25 uczestników: nauczyciele szkół i przedszkoli, rodzice, uczennice Zespołu Szkół Zawodowych w Przeworsku, uczennica naszej szkoły – zgłębiało tajniki origami o tematyce zimowej i świątecznej. Teraz czekamy na konkursowe ozdoby świąteczne! POWODZENIA!

Poznajmy się – DZIEŃ WIETNAMSKI

18 października 2017

Było bardzo smacznie!

Zapach smażonych sajgonek roznosił się po całej sali! Uczestnicy spotkania słuchali opowieści p. Alberta Tu-Vana o Jego spotkaniu z Rodziną w Wietnamie, „zwiedzali” ciekawe zakątki dalekiego kraju, poznali legendę o złotym żółwiu… obserwując jednocześnie jak należy dobrze wysmażyć przysmak wietnamskiej kuchni – sajgonki.

Pan Albert zdradził rodzinny przepis:

FARSZ - chiński makaron ryżowy, cebula, kapusta pekińska, kiełki fasoli, grzyby mun, marchewki, mięso mielone, jaja – doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym.
Łyżkę farszu zawinąć w papier ryżowy i smażyć :)

Znaczna część uczestników spotkania pierwszy raz jadła sajgonki. Wszystkim smakowały! – Dyrekcji, Rodzicom, Nauczycielom, Uczennicom klasy gastronomicznej z Zespołu Szkół Zawodowych, najmłodszym Uczniom z klasy IIIa , klas V i klasy specjalnej.
Dziękujemy za miłe spotkanie!

Poznajmy się – DZIEŃ CHIŃSKI

24 października 2017

Państwo Teresa i Stanisław Inglotowie – opowiedzieli nam o jednej z wielu swoich podróży, o wyprawie do Chin. Dzięki barwnym opowieściom „zwiedziliśmy” Zakazane Miasto, Cesarskie grobowce dynastii Ming oraz armię terakotową, określaną jako ósmy cud świata. Z zainteresowaniem obejrzeliśmy filmy o produkcji jedwabiu oraz ceremoniale parzenia herbaty. Zobaczyliśmy nowoczesne budowle w Szanghaju z perspektywy chmur – wieża widokowa i płynąc statkiem wycieczkowym. Młodych słuchaczy zaciekawiły szkoły sztuk walki oraz pokazy akrobatyczne.
Spotkania odbyły się 24 X – dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 2 oraz 25 X – wieczornica dla społeczności lokalnej.
Cieszy nas obecność przedstawicieli lokalnych stowarzyszeń: Uniwersytetu Trzeciego Wieku, Stowarzyszenia Kulturalnego „Gloria”, PTTK, Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków oraz Fundacji Fundusz Lokalny w Leżajsku skąd otrzymaliśmy dotację w ramach X edycji programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, prowadzonego we współpracy z Akademią Rozwoju Filantropii w Polsce. Dziękujemy za obecność Dyrektorów Miejskich Przedszkoli nr 2 i 3. Na spotkanie przybyli rodzice na czele ze szkolną Radą Rodziców, nauczyciele, członkowie Stowarzyszenia Sympatyków SP 2 oraz Goście szczególni: uczeń klasy III Li wraz ze swoim Tatą.
Mamy nadzieję, że wspólnie spędzony czas, krótkie rozmowy, życzliwe gesty zgromadzonych pomogą Rodzinie Li dobrze poczuć się w naszej społeczności szkolnej i lokalnej.