Home Projekty Realizowane Otwarte Wrota

OTWARTE WROTA

Kołłątaj ponownie działa lokalnie!

Stowarzyszenie Sympatyków Szkoły Podstawowej nr 2 im. Hugona Kołłątaja w Przeworsku już po raz czwarty otrzymało dotację na realizację projektu w ramach programu „Działaj Lokalnie” finansowanego ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Fundusz Lokalny w Leżajsku. Część wkładu finansowego własnego, niezbędnego do ubiegania się o dotację zapewnił Burmistrz Miasta Przeworska.
Głównym celem projektu „Otwarte Wrota” jest propagowanie otwartości na mieszkających w naszej społeczności przedstawicieli innych kultur.
Od września do grudnia 2017 r. realizowane będą następujące działania:

1. „Poznajmy się - dzień polski”
  • prezentacja kuchni polskiej przez lokalnych restauratorów oraz Koło Gospodyń Wiejskich  - degustacja,
  • występy lokalnych grup artystycznych.
  1. „Poznajmy się - dzień chiński”
  • spotkanie z podróżnikami  nt. „Wyprawa do Chin”
  1. Powiatowy konkursu origami - ozdoba świąteczna, dla ucz. kl. IV-VII, gimnazjum, szkół średnich i dorosłych.
  2. Warsztaty origami - dla społeczności lokalnej: młodzieży, rodziców, mieszkańców miasta; prowadzonych  przez instruktorów stowarzyszenia KLANZA.
  3. „Poznajmy się - dzień wietnamski”
  • prezentacja kultury i kuchni wietnamskiej. Przygotowanie potraw, degustacja.
  1. „Poznajmy się - dzień kurdyjski” - spotkanie z lokalnym przedsiębiorcą pochodzenia kurdyjskiego; prezentacja kultury, zwyczajów.
  2. „Poznajmy się - dzień angielski”
  • zapoznanie z tradycją angielskiej herbatki, degustacja herbaty.
  1. Rozstrzygniecie konkursu origami, wystawa prac w Ratuszu Miejskim.

Zespół projektowy:

Rodzice: Marzena Cedzidło, Joanna Kuryło, Agnieszka i Sławomir Lechowie
Nauczyciele: Dorota Czarny-Konieczny, Agata Jurkiewicz, Anna Rosół

Koordynator projektu:

Dorota Paszkowska

Poznajmy się – DZIEŃ POLSKI

20 września 2017

W bardzo miłej atmosferze, w rytmie poloneza i krakowiaka, przy dźwiękach muzyki ludowej i piosenek kapeli podwórkowej przebiegło spotkanie „Poznajmy się – DZIEŃ POLSKI”.
    Były chwile refleksji i zadumy podczas recytacji „Katechizmu polskiego dziecka” przez najmłodszych uczniów SP 2 oraz śpiewu patriotycznych pieśni m.in. „Ojczyzno ma” przez zespoły wokalne naszej szkoły. Dostojne kroki poloneza w wykonaniu uczniów z Zespołu Szkół w Chałupkach przeniosły widzów na szlacheckie dwory. Dzieci z Przedszkola Miejskiego Nr 3 w Przeworsku, z wdziękiem zatańczyły krakowiaka i taniec przeworski. Muzyka podwórkowa i biesiadna w wykonaniu Przeworskiej Kapeli Podwórkowej „BEKA” porwała do śpiewu całą salę. Piękne stroje i piosenki ludowe Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Urzejowicach i Studzianie zostały nagrodzone gromkimi brawami. Pani Katarzyna Ignas – etnograf Muzeum w Przeworsku zaprezentowała album o przeworskich strojach ludowych.
Nikt nie przeszedł obojętnie obok stołów zastawionych regionalnymi potrawami. Wszyscy – dzieci i dorośli – znaleźli dla siebie coś smacznego! Były makowce, serniki, pączki, pierniki, jabłeczniki, żurek, bigos, pierogi, kartoflaki, kiełbasa, smalec, gomółki sera i osełki masła, pieczywo różnego rodzaju… i wiele innych pyszności! A to wszystko dzięki lokalnym restauratorom, piekarni, cukierni i gospodyniom.
Licznie zgromadzeni: dyrektorzy placówek oświatowych, przedstawiciele stowarzyszeń, mali i duzi mieszkańcy miasta i okolic miło spędzili DZIEŃ POLSKI w naszej szkole.

Dziękujemy Artystom:

• Dzieciom z Przedszkola Miejskiego nr 3 i opiekunowi Pani Stanisławie Zagórskiej,
  • Uczniom z Zespołu Szkół w Chałupkach i opiekunowi Pani Renacie Sekrecie,
  • Przeworskiej Kapeli Podwórkowej „BEKA”,
  • Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Urzejowicach,
  • Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich „Studzieńczanki” w Studzianie,
  • Uczniom kl. I c Szkoły Podstawowej nr 2 i opiekunowi Pani Annie Rosół,
  • Zespołowi wokalnemu „Naaj”, Zespołowi wokalnemu z kl. III a i opiekunowi Pani Annie Dołhun.

Regionalne potrawy przygotowali:

• Koło Gospodyń Wiejskich w Urzejowicach,
  • Restauracja „Leliwa” właściciele Pani Małgorzata Cach, Pan Adam Masztalerz,
  • Restauracja „Terapia” właściciel Pan Sebastian Jaskuła,
  • Restauracja „Rico” właściciele Państwo Elżbieta i Tomasz Panek,
  • Restauracja „Ratusz” Państwo Anna i Karol Zardzewiały,
  • Zakład Masarski w Markowej właściciel Pan Rafał Dźwierzyński
  • Piekarnia Rozbórz właściciel Pan Mieczysław Słoma
  • Cukiernia „U Eli” właściciel Pani Elżbieta Uchman

Serdecznie dziękujemy!

Dziękujemy Dyrekcji Szkoły Podstawowej nr 2 w Przeworsku – Panu Bogdanowi Sebzdzie i Panu Piotrowi Wajdzie, że nasze poczynania projektowe zawsze mogą liczyć na wsparcie i życzliwość.

Spotkanie integracyjne „Poznajmy się – DZIEŃ POLSKI” rozpoczęło realizację projektu „Otwarte Wrota” dzięki dotacji w ramach programu „Działaj Lokalnie” finansowanego ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Fundusz Lokalny w Leżajsku.

Warsztaty Origami

7 października 2017 w świetlicy Szkoły Podstawowej nr 2 odbyły się warsztaty origami. Prowadziła je Pani Jolanta Kaszyca – trener Polskiego Stowarzyszenia Pedagogów i Animatorów KLANZA. 25 uczestników: nauczyciele szkół i przedszkoli, rodzice, uczennice Zespołu Szkół Zawodowych w Przeworsku, uczennica naszej szkoły – zgłębiało tajniki origami o tematyce zimowej i świątecznej. Teraz czekamy na konkursowe ozdoby świąteczne! POWODZENIA!

Poznajmy się – DZIEŃ WIETNAMSKI

18 października 2017

Było bardzo smacznie!

Zapach smażonych sajgonek roznosił się po całej sali! Uczestnicy spotkania słuchali opowieści p. Alberta Tu-Vana o Jego spotkaniu z Rodziną w Wietnamie, „zwiedzali” ciekawe zakątki dalekiego kraju, poznali legendę o złotym żółwiu… obserwując jednocześnie jak należy dobrze wysmażyć przysmak wietnamskiej kuchni – sajgonki.

Pan Albert zdradził rodzinny przepis:

FARSZ - chiński makaron ryżowy, cebula, kapusta pekińska, kiełki fasoli, grzyby mun, marchewki, mięso mielone, jaja – doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym.
Łyżkę farszu zawinąć w papier ryżowy i smażyć :)

Znaczna część uczestników spotkania pierwszy raz jadła sajgonki. Wszystkim smakowały! – Dyrekcji, Rodzicom, Nauczycielom, Uczennicom klasy gastronomicznej z Zespołu Szkół Zawodowych, najmłodszym Uczniom z klasy IIIa , klas V i klasy specjalnej.
Dziękujemy za miłe spotkanie!

Poznajmy się – DZIEŃ CHIŃSKI

24 października 2017

Państwo Teresa i Stanisław Inglotowie – opowiedzieli nam o jednej z wielu swoich podróży, o wyprawie do Chin. Dzięki barwnym opowieściom „zwiedziliśmy” Zakazane Miasto, Cesarskie grobowce dynastii Ming oraz armię terakotową, określaną jako ósmy cud świata. Z zainteresowaniem obejrzeliśmy filmy o produkcji jedwabiu oraz ceremoniale parzenia herbaty. Zobaczyliśmy nowoczesne budowle w Szanghaju z perspektywy chmur – wieża widokowa i płynąc statkiem wycieczkowym. Młodych słuchaczy zaciekawiły szkoły sztuk walki oraz pokazy akrobatyczne.
Spotkania odbyły się 24 X – dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 2 oraz 25 X – wieczornica dla społeczności lokalnej.
Cieszy nas obecność przedstawicieli lokalnych stowarzyszeń: Uniwersytetu Trzeciego Wieku, Stowarzyszenia Kulturalnego „Gloria”, PTTK, Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków oraz Fundacji Fundusz Lokalny w Leżajsku skąd otrzymaliśmy dotację w ramach X edycji programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, prowadzonego we współpracy z Akademią Rozwoju Filantropii w Polsce. Dziękujemy za obecność Dyrektorów Miejskich Przedszkoli nr 2 i 3. Na spotkanie przybyli rodzice na czele ze szkolną Radą Rodziców, nauczyciele, członkowie Stowarzyszenia Sympatyków SP 2 oraz Goście szczególni: uczeń klasy III Li wraz ze swoim Tatą.
Mamy nadzieję, że wspólnie spędzony czas, krótkie rozmowy, życzliwe gesty zgromadzonych pomogą Rodzinie Li dobrze poczuć się w naszej społeczności szkolnej i lokalnej.

Poznajmy się – DZIEŃ KURDYJSKI

28 listopada 2017

Pomysł na dzień kurdyjski zrodził się dzięki bliskiemu sąsiedztwu naszej szkoły z apteką „Pharmex II” – a właściwie dzięki jej właścicielowi p. Sulimanowi Harsanowi, który zgodził się opowiedzieć o tradycji i kulturze swojego narodu. Jego historia bardzo przypomina dawne losy Polski.
Cieszy nas fakt, że do projektu dołączyli p. Ferzad Nabo – lekarz internista pracujący w Kańczudze oraz p. Bachus Abdi – stomatolog z Jarosławia. Filmy, prezentacje i zdjęcia ukazały nam piękne krajobrazy, nowoczesne miasta Kurdystanu – kraju, którego granic niestety nie znajdziemy na mapie. Kurdystan wchodzi w skład czterech państw: Turcji, Iranu, Iraku i Syrii. Ze wzruszeniem wysłuchaliśmy kurdyjskiego hymnu, legendy o fladze oraz wspomnień rodzinnych p. Ferzada Nabo. Podczas spotkania towarzyszyła nam tradycyjna muzyka kurdyjska, a dopełnieniem spotkania była degustacja aromatycznych, regionalnych potraw przygotowanych przez kucharzy Restauracji „Terapia” według wskazówek udzielonych przez p. Ewę Nabo.
Zainteresowanie tematem było bardzo duże o czym świadczy pełna sala słuchaczy. Naszymi Gośćmi byli:

• Radny Sejmiku Województwa Podkarpackiego p. Tomasz Bury
  • Starosta Powiatu Przeworskiego p. Zbigniew Kiszka
  • Wójt Gminy Przeworsk p. Daniel Krawiec
  • Wójt Gminy Tryńcza p. Ryszard Jędruch
  • Sekretarza Miasta Przeworska p. Agnieszka Zakrzewska
  • Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Przeworsku p. Adam Zabłocki

Dyrektorzy i przedstawiciele placówek oświatowych:

• Przedszkola Miejskiego nr 2,
  • Przedszkola Miejskiego nr 3,
  • Przedszkola SS. Miłosierdzia,
  • Zespołu Szkół Zawodowych im. Jana III Sobieskiego,
  • Szkoły Podstawowej w Chałupkach,
  • Szkoły Podstawowej nr 2 im. Hugona Kołłątaja w Przeworsku,
  • Gimnazjum nr 1 im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Przeworsku;

Przedstawiciele stowarzyszeń:

• Koła Gospodyń Wiejskich w Urzejowicach,
  • Stowarzyszenia Diabetyków w Przeworsku,
  • Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły Podstawowej Nr 1 im. Jana Pawła II w Przeworsku „Jedynka”,
  • Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Przeworsku,
  • Stowarzyszenia Przyjaciół Muzeum w Przeworsku,
  • Stowarzyszenia Kulturalnego „Gloria”;

oraz przedstawiciele lekarzy, Rada Rodziców przy Szkole Podstawowej nr 2 z licznymi przedstawicielami rad klasowych, nauczyciele oraz członkowie naszego stowarzyszenia.

Dyrektor Szkoły p. Bogdan Sebzda, dziękując za spotkanie życzył aby Naród Kurdyjski, podobnie jak Polacy, doczekał się odzyskania upragnionej niepodległości.

Życzymy też, aby nasi Goście oraz Ich Rodziny spotykali się z życzliwością i szacunkiem społeczności lokalnej.

Zespół projektowy:

Joanna Kuryło, Agnieszka Lech, Anna Rosół, Marzena Cedzidło, Agata Jurkiewicz, Dorota Czarny-Konieczny

Koordynator projektu:

Dorota Paszkowska

Projekt „Otwarte Wrota” realizowany  w ramach programu „Działaj Lokalnie” finansowanego ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Fundusz Lokalny w Leżajsku.

Dziękujemy za udostępnienie zdjęć portalowi Twoje Miasto Przeworsk

Konkurs Origami

12 grudnia 2017

12 grudnia 2017 r. w Ratuszu miejskim odbyło się podsumowanie Powiatowego Konkursu Origami „Nadchodzi czas kolędowania – ozdoba choinkowa”
      Sztuka origami pochodząca z Dalekiego Wschodu doskonale komponowała się w naszym projekcie z dniem chińskim, wietnamskim czy warsztatami origami, w których uczestniczyło wielu naszych laureatów. Ponieważ projekt kończy się w grudniu – miesiącu świątecznym – stąd tematyka prac konkursowych.
W atmosferę świąt Bożego Narodzenia wprowadziły nas utwory wykonane przez uczennice Prywatnej Szkoły „Muzyczny świat”: Lenę Laskę, Martynę Krzan oraz Wiktorię Wojas.
     W konkursie wzięło udział 41 uczestników. Prace oceniane były w 4 kategoriach przez komisję w składzie: przewodnicząca: S. Monika Bałasz, członkowie: p. Halina Superson, p. Amelia Lasek-Panek, p. Anna Dybka, p. Dorota Czarny-Konieczny.
Nagrody i dyplomy wręczali S. Monika Bałasz i p. Marek Ryznar – pracownik Referatu Promocji Miasta Przeworska.

I kategoria – uczniowie szkół podstawowych

• I miejsce: Magdalena Lepa - Szkoła Podstawowa nr 2 w Przeworsku op. Ewelina Czepiel
  • II miejsce: Julia Panek - Szkoła Podstawowa nr 2 w Przeworsku op. Małgorzata Rybak-Bilska
  • III miejsce: Izabela Majkut – Szkoła Podstawowa w Laszczynach op. Jolanta Majkut
  • wyróżnienia: Julia Lech, Zuzanna Cedzidło – Szkoła Podstawowa nr 2 w Przeworsku op. Małgorzata Rybak-Bilska

II kategoria – uczniowie gimnazjum

• I miejsce – Barbara Rojek - Gimnazjum nr 1 w Przeworsku op. Renata Szlachta
  • II miejsce – Oliwia Dryniak - Gimnazjum nr 1 w Przeworsku op. Renata Szlachta

III kategoria – uczniowie szkół średnich

• I miejsce – Anna Filar - Zespół Szkół Zawodowych w Przeworsku op. Ilona Sznajder-Jabłońska
  • II miejsce – Amanda Zięba Zespół Szkół Zawodowych w Przeworsku op. Ilona Sznajder-Jabłońska
  • III miejsce – Karolina Łączkowska Zespół Szkół Zawodowych w Przeworsku op. Ilona Sznajder-Jabłońska
  • wyróżnienie – Sara Wojtowicz Zespół Szkół Zawodowych w Przeworsku op. Ilona Sznajder-Jabłońska

IV kategoria – osoby dorosłe

• I miejsce – p. Zofia Nowak
  • II miejsce – p. Agnieszka Podłęcka
  • wyróżnienie – p. Bogumiła Jarosz

Nagrody konkursowe zostały ufundowane przez p. Joannę Kuryło, Starostwo Powiatowe w Przeworsku, Sklepik „Tuptuś” przy Szkole Podstawowej nr 2 oraz Stowarzyszenie Sympatyków Szkoły Podstawowej nr 2.
W działaniach projektu „Otwarte Wrota” towarzyszą nam wytrwale uczniowie kl. III TŻU Zespołu Szkół Zawodowych w Przeworsku wraz z opiekunem p. Iloną Sznajder-Jabłońską. Tym razem zaprezentowali swoje zdolności kulinarne przygotowując poczęstunek dla wszystkich uczestników uroczystości podsumowania konkursu. Dziękujemy za życzliwość i współpracę Dyrekcji Szkoły p. Stanisławowi Mrugale i p. Marii Głąb.
Dziękujemy za życzliwość i pomoc Pracownikom Promocji Miasta.

Poznajmy się – DZIEŃ ANGIELSKI

15 grudnia 2017

W dniu 15 grudnia 2017r. odbyło się w naszej szkole spotkanie uczniów klas: IVa, IVd, Va, VIIc na uroczystości „Poznajmy się – DZIEŃ ANGIELSKI” realizowanej w ramach projektu „Otwarte Wrota” realizowanego przez Stowarzyszenie Sympatyków Szkoły Podstawowej nr 2 w Przeworsku w ramach programu „Działaj Lokalnie” finansowanego ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Fundusz Lokalny w Leżajsku. Program artystyczny został przygotowany przez nauczycielki języka angielskiego: p. Małgorzatę Kolczak i p. Alicję Nowinowską.
     Tematem przewodnim był zwyczaj przygotowywania i picia herbaty tzw. five o’clock. Uczennice klasy VIIc opowiedziały historię tej narodowej brytyjskiej tradycji, przedstawiły rytuał parzenia herbaty, sposób jej podawania oraz preferencje herbaciane Anglików. Wszyscy mogli napić się herbatki „po angielsku” - bardzo mocnego naparu herbacianego z mlekiem oraz poczęstować się pierniczkiem.
     Po degustacji nadszedł czas na poznanie tradycji i zwyczajów Świąt Bożego Narodzenia obchodzonych na Wyspach Brytyjskich. W przygotowanej prezentacji multimedialnej dzieci poznały symbole świąteczne takie jak: Mikołaj (Father Christmas), choinka (Christmas tree), obiad świąteczny (Christmas dinner), jemioła (mistletoe), pastorałki (carols) i wiele, wiele innych. Szczególną uwagę wzbudził pokaz rozrywania „crackersa”, czyli takiego dużego cukierka, w którym znajdują się słodycze, mały prezent i karteczka z dowcipem.
     W całość uroczystego spotkania były wplecione piosenki i kolęda w j. angielskim wykonywane przez uczennice klasy IVa – Wiktorię Wojas, Anastazję Pasierbiewicz, Katarzynę Słowik oraz uczennicę klasy VIIc Wiktorię Ruchałę. Wiktoria zagrała na gitarze i zaśpiewała starą szkocką piosenkę „Auld Lang Syne”, która kojarzy się z powitaniem nowego roku i mówi o wspomnieniach z młodości i przyjaźni.
     Na koniec spotkania, życząc wszystkim wesołych świąt, razem śpiewaliśmy znane piosenki świąteczne „We wish you a Merry Christmas”, „Last Christmas”, „Snow is falling”, które wprowadziły nas w czas oczekiwania na zbliżające się święta.